zaterdag 3 mei 2014

Dag 12 - Roemenië

Vandaag stonden wij voor de verandering een uur later op, dit was voor veel mensen erg prettig. Om 09:15u vertrokken wij naar Tichendeal om weer aan de slag te gaan. Jacco en Jorrit kregen vandaag de leiding want Gert-Jan en Roelof zijn helaas weer richting Nederland gegaan vannacht. Ze hadden de jongens in groepen verdeeld zodat iedereen wist wat hij moest doen. Er werden vandaag bekistingen gemaakt, beton gestort, cement gemaakt, gemetseld, profielen gesteld. Helaas moest er ook een klein muurtje gesloopt worden (voor de derde keer). Jos en Frank mochten hun eigen muren slopen en de volgende dag stond er weer een prachtig muurtje 40 centimeter verder op zijn Roemeens.

Vandaag stond er hete bliksem, stamppot van aardappelen met zoete appels op het menu. Tijdens het eten vertelde Michiel over eergisteren. Er was toen een begrafenis in het dorp. Omdat wij wisten hoe laat het ongeveer was, besloten wij stil te zijn en uit respect langs de kant van de weg te staan toen de begrafenisstoet langs kwam. Vandaag kwam de zoon van de vrouw die werd begraven naar Michiel toe en hij nam hem mee naar zijn moeders graf. Hij vertelde dat het in Roemenië een gewoonte is dat een familie in een rij bij elkaar begraven wordt. Hij vertelde ook welke familieleden er al lagen. Hij vond het zo bijzonder dat wij speciaal stil waren geweest uit respect naar hun en deze man nodigde daarom de hele groep uit om een keer bij hem te komen drinken. Ik ben later foto's gaan maken van de graven, een van de foto's staat hieronder. Hier kun je op zien dat de steen nog niet op het graf ligt, want mij is verteld dat de bloemen eerst moeten vergaan voordat de steen er op geplaatst wordt.

Hans en Josien hebben aan het einde van de dag Anna (vertaalster) en haar moeder (kok) terug gebracht naar hun huis in een typisch Roemeens dorpje. Ze werden met open armen ontvangen door Anna's vader en de koffie, cake en koekjes kwamen meteen op tafel.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten